HD: ‘High Definition’. Dat kan zowel High Definition Video (HDV) als AVCHD (Full-HD) zijn.

HDV heeft een resolutie van 1440x1080 pixels en een MPEG-2 compressie. AVCHD heeft een resolutie van 1920x1080 pixels en de compressie is een variant van MPEG-4.

SD: ‘Standard Definition’. Dat is de ‘oude’ Digital Video (DV) resolutie met 720 x 576 pixels. In camcorders met Geheugenkaartjes of harde schijf wordt het signaal opgeslagen in MPEG-2 formaat. Dat is hetzelfde formaat die ook gebruikt wordt op gekochte en zelf gebrande DVD’s.

 

HDV en AVCHD normen

Camcorders worden nu in twee smaken gemaakt. Natuurlijk is alles breedbeeld, maar er zijn twee normen voor hoge resolutie (HD = High Definition). (Ik laat exotische apparaten die aangeprezen worden als telefoons, voice recorders en nog zo het een en ander die ook video kunnen opnemen buiten beschouwing)

 

HDV (High Definition Video) maakt gebruik van 1440 x 1080 pixels. De compressie is MPEG-2. Dat is dezelfde compressie die gebruikt wordt voor gekochte en zelf gebrande DVD’s.
HDV wordt in camcorders opgeslagen op DV bandjes want HDV heeft dezelfde datastroom als DV. Alleen een andere compressie. Er zijn ook camcorders die de films opslaan op een harde schijf. Omdat de compressie MPEG-2 is, hebben de meeste goede video montagesystemen weinig moeite met het monteren van deze videofilms. Er is wel een snelle PC voor nodig. En als je ook nog in ‘real-time’ wilt kunnen monteren heb je ook nog een ‘versnellerkaart’ nodig.

 

AVCHD (Advanced Versatile Codec High Definition) gebruikt 1920 x 1080 pixels. (Voor TV’s is dit Full-HD) De compressie is gebaseerd op MPEG-4.
De camcorders die hiermee werken slaan de beelden op, op harde schijf, Blue-ray schijf of geheugenkaart. Er zijn een klein aantal montage programma’s die AVCHD kunnen monteren.


Eis is wel, een zeer snelle PC en dan gaat het monteren nog tergend langzaam. Als je een overgang zoals een overvloeier wilt bekijken dan moet die eerst gerenderd worden. Dat kan tot 20 maal de lengte van de overvloeier duren. En dat geld ook voor het moment dat je de gemonteerde film wilt uitdraaien naar een Blue-ray Disk (BD) want alleen daarop kun je deze compressie kwijt. AVCHD zal zonder meer wel een keer een norm worden, maar voor de amateur die zijn films wil monteren is het (nog) niks. Testen hebben trouwens uitgewezen dat films, opgenomen en gemonteerd op HDV een betere beeldkwaliteit hebben dan gemonteerde films op AVCHD. Voor amateurs die nu willen overstappen naar HD dus een reden om HDV te kiezen.

 

En dan nog iets; Full-HD TV’s zijn natuurlijk prachtig. Als je daar rechtstreeks een camcorder voor AVCHD op aansluit heb je het mooiste plaatje wat je kunt wensen. Maar voor TV programma’s hoef je zo’n apparaat niet te kopen. Uitzonderingen daar gelaten wordt er niets in dit formaat uitgezonden. Ook in HDV gemonteerde films zien er echt niet beter uit op een Full-HD scherm. Een HD-ready scherm is dus (voorlopig) meer dan voldoende. Daar zijn natuurlijk wel kwaliteiten in, maar dat is een ander verhaal.

 

Overgenomen uit “Nieuwsblad Filmclub IJmond”