Theo Kok als gastspreker

Onze laatste clubavond van de eerste helft 2016 zit er alweer bijna op.
Maar voor het zover is hadden we voor deze clubavond een gastspreker, Theo Kok uitgenodigt.Theo Kok als gastspreker

Hij vertelde dat hij jarenlang gewerkt heeft bij Polygoon en dat hij daar heel veel heeft geleerd over camera expressie, enz,enz.
Na een korte inleiding van wat we deze avond konden verwachten over cameravoering startte hij met een filmpje wat ging over foto’s maken van Paul Huf (wat betrekking had op cameravoering).

Theo liet ons ook de camera van zijn vader zien (die je nog moest opwinden) waarmee hij vroeger heeft leren filmen.
Natuurlijk zaten daar de mogelijkheden die we nu kennen niet op.
Tegenwoordig wordt er ook al gefilmd met een telefoon, fototoestel, ipad en natuurlijk de camcorder voor de liefhebber.

Het volgende filmpje dat hij liet zien was van zijn kleinzoon op een speelgoed tractor in de tuin van opa en is gemaakt met z’n iPad.
Hij wilde hiermee aangeven hoe bewegelijk je kan zijn zonder statief.

Het volgende filmpje was een beeldverhaal van hoe ik echt leer filmen.

Na de pauze kregen we nog drie filmpjes te zien van verschillende onderwerpen zoals; Verloskundige praktijk; de Aankondiging; en
Huisvrouwen orkest met instrumenten die als apparaten in de keuken worden gebruikt.

Deze drie filmpjes waren zeer leerzaam voor de cameravoering.

Theo liet ook een filmpje zien waar hij weinig of geen mogelijkheden had om verschillende camerastandpunten in te nemen.
Dit filmpje ging over een sport in Friesland dat “Fierljeppen” wordt genoemd (proberen met een lange stok over een brede sloot zo ver mogelijk te springen).

Eerst zonder live geluid en daarna met live geluid. Hij wilde hiermee aantonen, wat je wilt laten zien en wat je niet wilt vertellen.
Dat was een grandioos voorbeeld, als beeldtaal.

In de PowerPoint presentatie die hij liet zien gaf hij alle facetten aan om een film te maken zoals; de werkvolgorde, opnemen, monteren,
wat wil je laten zien, wat wil je laten horen, en welke doelgroep wil je de film laten zien.

Theo kon nog wel een paar uur door gaan maar daar hadden we te weinig tijd voor.
Al met al was het een interessante en leerzame avond.

Maria van der Reep, van onze programma commissie, bood Theo een mooi flesje rode wijn aan wat in dank werd aanvaard.
Tot slot, het was trouwens al over elven sprak onze voorzitter dankwoord uit aan Theo Kok.
Wat hij ons deze avond heeft voorgeschoteld werd beklonken met een geweldig applaus!!

(Chris Gruijthuijsen).
Overgenomen van Filmclub IJmond.