Overgenomen uit de nieuwsbrief van Videogroep Close-Up uit Haarlem

(Kleur-) CORRECTIE

In ons amateurwereldje wordt nog weinig,Kleur corectie 1 en dan ook nog in zeer beperkte mate, gebruik gemaakt van de mogelijkheid om de gemaakte shots/opnamen, bij het monteren ervan, te bewerken qua kleurstelling en ook qua belichting met als doel de beeldkwaliteit op te krikken. En áls men daarmee aan de gang gaat, dan is het eindresultaat vaak niet dat wat men ervan verwachtte en/of gehoopt had.

Omdat ook mijn correcties meestal niet de gewenste resultaten opleverden, heb ik mij tussen alle bedrijven door in de afgelopen twee jaar nogal bezig gehouden met dit onderwerp en mij daar in verdiept.

Ik kan het namelijk niet uitstaan als mij iets niet helemaal lukt…

Nu is het zo dat het ene montage-programma wat meer mogelijkheden heeft dan het andere. Zo ook ten aanzien van het corrigeren, het bewerken van de video-opnamen. Aangeven waarmee, dus met welke knoppen of parameters de correcties gedaan kunnen worden in de respectievelijke programma’s, wordt lastig. Misschien dat naar aanleiding van dit artikeltje de zin om tegenvallende video-opnamen te willen corrigeren wordt aangewakkerd. Er valt echt veel eer mee te behalen! Sommige van mijn opnamen uit het verleden die er simpelweg niet goed of zelfs slecht uitzagen, heb ik aan de hand van de punten, die ik hieronder ga opsommen, in wat tests alsnog bewerkt. En warempel, de resultaten waren ronduit verbluffend

Er is na jarenlange ervaring van experts op dit gebied gebleken dat de volgorde waarin de beelden gecorrigeerd dienen te worden, alles bepalend is voor het opleveren van succes. Daarbij komt de correctie van de kleuren zelf op de allerlaatste plaats. En dan ook alleen nog maar als het niet anders kan!

“Kleur” heb ik dan ook niet zonder redenen tussen haakjes gezet bij de titel van dit artikeltje. Vergeet in principe “kleur” dan ook maar eventjes, want als het correcties betreft in video-editing, is het in 99 van de 100 gevallen afdoende om de beelden aan te passen aan de hand van de aangegeven volgorde onder stappen 1 tot en met 3! Het waarom van de volgorde voert te ver en dit artikeltje is alleen maar bedoeld om de geïnteresseerde doorsnee amateur er baat bij te laten hebben.

1. BLACK TONE

Kleur corectie 2

Corrigeer allereerst de blacktones, het zwarte van het beeld. En let op: het is vaak erg moeilijk om een écht stukje zwart in de opnamen terug te vinden. Denk je dat de achtergrond, bij een concert bijvoorbeeld, zwart is, dan is dat in nagenoeg alle gevallen niet zwart, maar donkergrijs… Het zwart in de opname moet een stuk(je) zwart zijn dat hoe dan ook niet door (kunst)licht kán worden beïnvloed/aangeschenen. ‘t Is soms moeilijk te vinden, maar oefening baart kunst…

 

 

Mocht jouw montage-programma beschikken over een histogram-functie dan is hiermee heel eenvoudig, simpel en snel het zwart en het wit bij benadering goed in te stellen. Hierbij is zwart uiterst links, en wit uiterst rechts gepositioneerd in het histogram. Oftewel het zwart moet naar uiterst links ‘gesleept” worden middels de instelschuifknoppen (parameters) en het wit naar uiterst rechts. Maar daarna toch nog even

“fine tunen” met behulp van de waveform-functie! Daarbij is de ondergrens van zwart onderaan gepositioneerd

(0 %) en wit boven (100%). Beneden, respectievelijk boven deze waarden weg blijven. Dit zijn namelijk uitersten!

2. WHITE TONE

Pas na het zwart corrigeren is het wit aan de beurt. Ook hier geldt dat soms een écht wit stukje in de opname moeilijk te vinden is. Laat je hierbij niet verleiden om het witte hemd van een zanger/koor aan te wijzen als wit, want meestal wordt op het podium gebruik gemaakt van gekleurd licht om sfeer op te roepen. Dus probeer een stukje wit te vinden waarvan je weet dat dit ook wit is in het echt.

3. MID TONES

Mocht na de stappen 1 en 2 (hierboven) blijken dat het beeld in zijn geheel te donker of te licht is, corrigeer dit dan met de kleuren-verzadiging/-contrast (saturation) en beslist niet in en met de stappen 1 en/of 2!! En, ook belangrijk, controleer hierna of dit nog invloed heeft gehad op de black tones en de white tones. Zo ja, dan nogmaals 1 en 2 herhalen.

4. KLEUR CORRECTIE

Als allerlaatste komt pas de kleurcorrectie aan de orde. En dan nog alleen maar als de stappen 1, 2 en 3 niet tot het gewenste resultaat hebben geleid! Dus in principe niet aan beginnen! Bedenk dat bij het willen corrigeren van de kleuren ervaring vereist is in het uitlezen van vectorgram en de wave-form van rood, groen en blauw.

Histogram, vectorscope en waveform uitlezen is in feite de enige mogelijkheid om de beelden zover mogelijk natuurgetrouw te laten zijn.

Kleur corectie 3

 

Zelf heb ik er jaren tegen aan zitten te hikken omdat ik meende dat het misschien te ingewikkeld zou zijn. Het uitlezen van histogram, vectorscope en waveform is niet echt moeilijk. Het juist interpreteren van wat je in het histogram, de vectorscope en waveform ziet heb je al na een paar keer stoeien en experimenteren door!

 

 

                                                                                                   Roland Turba